Dr. Gonzalo Tardàguila de la Font parla sobre la importància de continuar educacion i opportunities ofereixen per arribar a noves MRI equipment tanques per European funds.
El Dr. Gonzalo Tardáguila de la Fuente, membre del Comitè Científic de las ‘III Jornadas Seram-ARRS. Avances en resonancia magnética’, celebrades a la Corunya, parla sobre la importància de la formació continua i les oportunitats que ofereixen l’arribada de nous equips de ressonància magnètica gràcies als fons europeus. També analitza l’evolució de la radiologia i destaca la importància de la intel·ligència artificial en la especialitat, que beneficiarà a radiòlegs i pacients. “La intel·ligència artificial no farà desaparèixer la radiologia, sinó que la desenvoluparà molt més. Hem d’aprendre a treballar amb ella”, assegura. |
![]() |
Quins han estat els temes més destacats de les III Jornadas Seram-ARRS 2023?
El més destacat de les jornades ha estat que han ofert un programa científic molt transversal, on s’han tractat tots els temes. A l’especialitat de radiologia cada cop es tendeix més a compartimentar i dividir per àrees anatòmiques. Hi ha gent que fa neuro, d’altres abdomen, però en aquestes jornades s’han tractat tots els camps d’una forma molt simètrica.
Quina importància tenen les jornades d’aquest tipus per a contribuir a la formació continua dels especialistes en radiologia?
Dins de la radiologia, la ressonància magnètica probablement és la tècnica que més evoluciona i depèn dels coneixements que tinguin els tècnics i els radiòlegs. És fonamental estar sempre actualitzat en ressonància magnètica i conèixer les últimes seqüències i avenços. En aquest fòrum hem compartit coneixements d’altres àrees i especialitats. Aquest tipus de jornada són molt útils per mantenir-te informat i poder treure el màxim rendiment als equips que tenim avui en dia.
“És fonamental estar sempre actualitzat en ressonància magnètica i conèixer les últimes seqüències i avenços”.
Quins reptes presenta l’arribada de nous equips de ressonància magnètica derivats del Pla Europeu de Renovació Tecnològica?
Les Jornades Seram-ARRS arriben en un moment molt positiu i important. Els fons europeus han permès una renovació del parc tecnològic de ressonància magnètica a tota Espanya. La ressonància magnètica és una modalitat molt sensible a com la maneja el radiòleg. En un moment en el que disposarem de nous equips d’alta gama, aquestes jornades ens ajuden a poder optimitzar-los i a que els pacients es beneficiïn no només de les millors màquines, sinó de les millors seqüències i el millor coneixement per part dels operadors de les màquines.
“Els fons europeus han permès una renovació del parc tecnològic de ressonància magnètica a tota Espanya”.
Com ha evolucionat la radiologia en els últims anys?
La radiologia ha evolucionat molt i molt ràpid. Els clínics cada vegada requereixen de més exploracions radiològiques. Els últims anys, el número d’exploracions ha augmentat de manera molt important. A més, la radiologia és una especialitat molt tecnològica i hi ha hagut avenços molt importants com la digitalització de les imatges. Abans els radiòlegs observaven les radiografies en una pel·lícula, mentre que actualment tot és digital. La intel·ligència artificial suposarà una gran ajuda pels radiòlegs facilitant els processos i pel pacient, que tindrà millors diagnòstics, més ràpids i, probablement, més homogenis.
“El número d’exploracions radiològiques ha augmentat de forma molt important els últims anys”.
Està suficientment valorada la especialitat de radiologia tenint en compte el paper que té en el procés assistencial?
La radiologia està molt valorada dins del cercle assistencial, ja que donem servei a tot l’hospital i a les diferents especialitats. Qualsevol clínic que sol·licita una exploració radiològica és conscient de la importància que tenen. Hi ha moltes especialitats que tenen interés en la imatge i cada vegada el radiòleg va tenint un paper més central als comitès i a les reunions multidisciplinàries.
De cara al pacient, els radiòlegs hem de guanyar visibilitat. En moltes ocasions el pacient no sap que al diagnòstic de la seva malaltia, que li és comunicat pel seu cirurgià o metge, s’hi ha arribat gràcies a una prova d’imatge i que el radiòleg ha estat qui ha dir si té o no, per exemple, un càncer. Per això, la tasca dels radiòlegs des d’aquest tipus de jornades i des de les societats científiques, és fer més visible per a la població general al metge radiòleg. És important que els pacients entenguin que, a més del metge que tenen davant, hi ha altres metges com els radiòlegs que són fonamentals per a que el diagnòstic sigui correcte.
“En molts casos el pacient no sap que al diagnòstic de la seva malaltia s’hi ha arribat gràcies a una prova d’imatge i que el radiòleg ha estat qui ha dit si té o no, per exemple, un càncer”.
Com veu el futur de la radiologia?
L’especialitat de radiologia té moltíssim futur. És una de les especialitats més tecnològiques que hi ha i el futur és eminentment tecnològic. Hi ha moltes pors respecte a la intel·ligència artificial. A les llistes de feines que desapareixeran per la intel·ligència artificial sempre apareix la radiologia. No obstant, la intel·ligència artificial no farà desaparèixer la radiologia, sinó que la desenvoluparà molt més. Per tant, el que hem d’aprendre és a treballar amb ella perquè servirà per ajudar-nos i millorar.
Font: iSanidad.
|
Subscripción via RSS
![]() |
·