Un estudi encarregat per la fundació IDIS compara la percepció dels ciutadans de quatre estats de la UE pel que fa als seus sistemes de sanitat, revelant que suspenen a la majoria dels paràmetres avaluats.
Un estudi encarregat per la Fundació IDIS compara la percepció dels ciutadans de quatre Estats de la UE respecte els seus sistemes de sanitat. El resultat revela que suspenen en la majoria dels paràmetres avaluats, amb l’àrea de qualitat liderant la taula en tots els casos amb un aprovat per la mínima.
Els pacients d’Alemania, França, Portugal i Espanya compten amb models sanitaris molt diferents i, tot i així, coincideixen a l’hora d’assenyalar els seus punts forts i debilitats. En els quatre casos, l’assistència de qualitat és l’aspecte millor valorat, mentre que la dimensió innovadora i tecnològica dels sistemes de salut, així com l’adequació del seu finançament, són les característiques amb pitjor valoració. Així ho recull un estudi elaborat per Sigma Dos, encarregat per la Fundació IDIS i presentat a la seu de la Comissió Europea a Madrid, basat en 6.000 enquestes realitzades entre el 28 de febrer i el 24 de març mitjançant la metodologia cawi (entrevista online amb assistència per ordinador).
“Per tal d’elaborar l’anàlisi comparatiu i extreure’n conclusions, s’han agafat com a referència l’Índex de Benestar Sociosanitari (IBS), és a dir, una mitja aritmètica ponderada basada en les puntuacions assignades pels enquestats a cada una de les deu àrees sobre les que hem posat el focus”, va precisar Marta Villanueva, Directora General de la Fundació IDIS, durant la presentació de l’estudi. D’aquesta manera, els entrevistats van valorar nou dimensios: assistència de qualitat; enfocament al pacient; relació amb els professionals; col·laborativa –grau de participació públicoprivada–; equitativa; eficiència; innovadora i tecnològica; transparència; i adequació del finançament.
Acompanyada per Roda Díaz, Directora General de Sigma Dos, Villanueva va desgranar algunes de les principals conclusions de l’informe: “La mitja dels quatre països revela que els ciutadans suspenen gairebé tots els paràmetres estudiats, essent qualitat –amb 50,13 punts– i enfocament al pacient –amb 47,89– els que lideren la taula, mentre que finançament –amb 39,49– i innovació –amb 41,08– tanquen el rànquing”, va concretar. L’IBS per països situa el model francès com el més apreciat pels seus pacients amb 48,37 punts, enfront als 44,38 de mitja dels quatre estats. Després del francès, el sistema alemany obté 44,39 punts, l’espanyol 44,06 i el portuguès 40,71: tots ells per sota de l’aprovat.
Per àrees, a Alemanya les millor valorades són qualitat (53,77) i enfocament al pacient (50,57), mentre que adequació del finançament (39,62) i col·laborativa (39,92) s’emporten la pitjor puntuació. A Espanya, lideren qualitat (48,36) i transparència (46,01) i tanquen innovació i tecnologia (41,49) i finançament (36,33). També en el model francès aproven qualitat (52,1), així com relació amb els professionals (52,0), i queden en pitjor lloc innovació i tecnologia (45,2) i col·laborativa (43,6). Finalment, a Portugal els dos paràmetres amb millor puntuació són, de nou, qualitat (46,29) i transparència (44,54), i els que han obtingut una nota menor són finançament (36,59) i innovació i tecnologia (36,46).
Per a Villanueva, aquestes “puntuacions baixes” indiquen “nombroses àrees de millora”. Des del seu punt de vista, “els sistemes sanitaris ja no es poden exprimir més, sinó que cal reconstruir-los perquè estan consumits. Per dur-ho a terme, és imprescindible el lideratge europeu”. Adrián Lasa, oficial de Comunicació i Informació de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, va exercir d’amfitrió durant la presentació de l’informe i també va exposar la seva perspectiva: “És primordial avançar en la UE de la salut, centrants en tres objectius comsón la preparació per preveure futures crisis sanitàries, fer més resilients els sistemes sanitaris dels estats membres mitjançant la transformació digital i les noves tecnologies, i apostar per la salut mental equiparant-la a la física”, va destacar durant la seva intervenció.
Font: eldiario.es.
|
Subscripción via RSS
![]() |
·