Un nou estudi publicat a la revista Frontiers in Neurology demostra com es pot utilizar la intel·ligència artificial per a identificar possibles pacients amb malalties minoritàries fent ús de les històries clíniques electròniques (HCE) retrospectives.
Un nou estudi publicat a la revista Frontiers in Neurology demostra com es pot utilizar la intel·ligència artificial per a identificar possibles pacients amb malalties minoritàries fent ús de les històries clíniques electròniques (HCE) retrospectives. L’estudi s’ha centrat en la malaltia de Pompe, però les conclusions són aplicables a altres patologies.
Per demostrar la viabilitat, els investigadors van aplicar un enfocament basat en IA per tal d’examinar HCE de fa 5 anys, aconseguint una especificitat del 18,72% i reduint en gran mesura la necessitat de revisió manual per part del metge. Això representa una millora significativa en l’eficiència del diagnòstic, que és crucial per la malaltia de Pompe i moltes altres malalties minoritàries, on el diagnòstic precoç és clau per a optimitzar el pronòstic i els resultats del tractament.
Tot i que l’estudi es va realitzar únicament sobre la malaltia de Pompe, l’eina de IA utilitzada es pot aplicar a diverses malalties minoritàries. Com a tal, l’enfocament suggerit pels autors ajudaria a millorar el diagnòstic i l’atenció a tots els pacients de malalties minoritàries. Els autors proposen un procés automatitzat que pot executar-se en segon pla, examinant a tots els pacients que visiten un centre sanitari determinat i complementant els enfocaments existents, com l’examen dels nounats. Aquesta estratègia proporciona una solució escalable i eficient en recursos per millorar l’accés al diagnòstic i els resultats generals dels pacients.
Beneficis de l’ús de IA amb històries clíniques electròniques
|
Subscripción via RSS
![]() |
·